Akutní respirační infekce - symptomatická samoléčba u dospělých - Kotolová, Hana; Hammer, Tomáš (Via practica, 2021)
Řešení respiračních infekcí je častým důvodem návštěvy lékárny. Přestože příčina obtíží může být různorodá z pohledu vyvolávajícího agens, řadu z nich lze řešit pomocí samoléčby. V roce 2020 je velmi aktuálním tématem onemocnění COVID-19, které je způsobeno koronavirem SARS- CoV-2. Symptomatická léčba je indikována jako léčba samostatná u respiračních infekcí primárně virové etiologie, jinak je vedena jako doplněk léčby kauzální. V současné době máme k dispozici celou řadu volně prodejných léčiv z různých farmakoterapeutických skupin. Vedle léčiv lze použít také fytofarmaka. Nezbytnou součástí léčby je klid na lůžku, dostatečné množství tekutin a lehká strava doplněná o vitaminy.
Keywords: infekce dýchací soustavy; antiflogistika; Self Medication; Analgesics; Adjuvants, Immunologic; farmakoterapie COVID-19; Expectorants; lidé; Respiratory Tract Infections; COVID-19; antitusika; faryngitida; samoléčba; Cough; Administration, Topical; Pharyngitis; Antitussive Agents; aplikace lokální; Apitherapy; Anti-Inflammatory Agents; antipyretika; Antipyretics; analgetika; COVID-19 Drug Treatment; kašel; Fever; apiterapie; adjuvancia imunologická; horečka; expektorancia; Humans