Dlouhodobá antikoagulační terapie po hluboké žilní trombóze - Musil, Dalibor (Via practica, 2021)
Žilní tromboembolická nemoc je v řadě případů chronické, recidivující onemocnění, a proto je vždy nutná různě dlouhá sekundární tromboprofylaxe. Délka a způsob tromboprofylaxe je na rozhodnutí ošetřujícího lékaře po dohodě s pacientem. Sekundární tromboprofylaxe by měla trvat minimálně tři měsíce. Potom je třeba na základě zhodnocení okolností, určujících individuální riziko recidivy TEN a krvácení, rozhodnout o ukončení nebo pokračování léčby. K dlouhodobé léčbě by měli být vybírání pacienti, kteří během třech měsíců neměli při antikoagulaci žádné velké krvácení, obávají se spíše recidivy TEN než krvácení, přetrvává u nich velký rizikový faktor, mají žilní malformaci, antifosfolipidový syndrom, závažnou laboratorní trombofilii nebo prodělali TEN opakovaně.
Keywords: rizikové faktory; Anticoagulants; antikoagulancia; krvácení; Risk Factors; věkové faktory; lidé; sekundární prevence; Secondary Prevention; Age Factors; žilní trombóza; Venous Thrombosis; Hemorrhage; Humans