What risk factors affect hospitalisation for confirmed pertussis cases among infants in the Czech Republic? - Liptáková, Monika; Špačková, Michaela; Balasegaram, S; Malý, Marek; Kynčl, Jan; Fabiánová, Kateřina (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2022)
Cíle: Rizikové faktory, které ovlivňují hospitalizaci u potvrzených případů černého kašle u kojenců (dětí do 1 roku) v České republice jsme stanovili na základě údajů z dotazníkové zesílené surveillance (ESS) v letech 2015, 2017 a 2019. Metody: Byla provedena retrospektivní kohortová studie, ve které jsme hodnotili demografické, klinické údaje, stav očkování a rizikové/ protektivní faktory. Stav očkování byl určen podle elektronického celostátního hlásicího systému (NNS). Provedli jsme deskriptivní, jednonásobnou a vícenásobnou analýzu s využitím relativního rizika (RR) a logistické regrese pomocí odds ratio (OR). Výsledky: V letech 2015, 2017 a 2019 bylo v rámci ESS celkem hlášeno 104 potvrzených případů pertuse (27, 13, 64). Nejvíce případů bylo zaznamenáno ve věkové skupině 1 měsíc (24), více u mužů (57). Patnáct případů bylo očkováno a 89 neočkováno. Z 88 hospitalizovaných případů bylo 31 případů na jednotce intenzivní péče (JIP). Průměrná délka hospitalizace byla 8 dní. Ačkoli proměnná očkování kojenců byla statisticky významná v jednonásobné analýze pro výslednou hospitalizaci, RR 0,76 (95% CI 0,53–1,10), nebyla ve vícenásobné. Hospitalizace byla silně asociována s mladší věkovou skupinou 0–3 měsíce (OR = 9,72; 95% CI: 2,97-31,81) po odfiltrování vlivu kouření v domácnosti. Pobyt na JIP byl významně asociován s mladší věkovou skupinou 0–3 měsíce (OR = 5,07; 95% CI: 1,44-17,87) a s kontaktem s potvrzeným nebo pravděpodobným případem černého kašle (OR = 7,05; 95% CI: 1,36–36,52 ). Závěr: Jako rizikové faktory pro hospitalizaci na pertusi u kojenců naše studie prokázala nižší věk (0–3 měsíce) a kontakt s jinými případy pertuse. Je nutné zvážit přeočkování u dospívajících a dospělých, včetně očkování v těhotenství. Pro zjednodušení vykazování a vyhodnocování dat doporučujeme začlenit proměnné ze zesílené surveillance (ESS) do celostátního hlásicího systému. K vyhodnocení ESS a ke sledování očkování těhotných žen proti pertusi jsou zapotřebí další studie.
Keywords: pertuse; hospitalizace; rizikové faktory; Risk Factors; lidé; retrospektivní studie; Infant; surveillance populace; kojenec; Retrospective Studies; Whooping Cough; Hospitalization; Population Surveillance; Humans