Indication criteria for monoclonal antibody treatment for COVID-19 in the era of vaccination: is an update needed? - Cimrman, Štěpán; Pazderková, Jana; Dvořáková, Lenka; Dlouhý, Pavel; Hašková, Kateřina (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2022)
Tato studie popisuje kohortu 223 pacientů, kterým byla podána léčba monoklonálními protilátkami proti S proteinu SARS-CoV-2 (mAb) na základě stávajících indikačních kritérií v České republice a porovnává jejich očkovanou a neočkovanou subpopulaci. Dokládá, že většina pacientů (73,5 %) v této kohortě měla již v době podání léčby vysoké hladiny neutralizačních anti-S protilátek. Prokazuje pozitivní závislost mezi počtem dávek očkování proti covid-19 a hladinou cirkulujících anti-S protilátek a dokládá, že očkovaní pacienti v této populaci jsou méně často hospitalizování pro covid-19, než neočkovaní. Na základě těchto výsledků autoři navrhují změny indikačních kritérií pro podání mAb v České republice.
Keywords: Vaccination; protilátky proti proteinu S; monoklonální protilátky anti-SARS-CoV-2; vakcinace; COVID-19 Vaccines; COVID-19 Drug Treatment; Antibodies, Viral; vakcíny proti COVID-19; monoklonální protilátky; Antibodies, Monoclonal; Prospective Studies; protilátky virové; farmakoterapie COVID-19; COVID-19; prospektivní studie