Tumory v dutině nosní u psů: analýza 18 bioptických případů - Jelínek, František (Veterinární lékař, 2022)
Předmětem příspěvku je analýza 18 biopticky diagnostikovaných tumorů v dutině nosní u psů. Tyto tumory tvořily 0,02 % z biopsií dodaných k vyšetření. Všechny tumory se vyskytly u jedinců čistokrevných plemen, ale plemenná dispozice k vývoji tumoru nebyla patrná. Ve 12 případech se jednalo o samce, samic bylo 6. Věkové rozmezí pacientů bylo 5–15,5 roku, průměrný věk byl 10,4 roku. Adenokarcinom byl diagnostikován v 7 případech, přechodní karcinom ve 4 případech a spinocelulární karcinom u jednoho psa. Olfaktorický neuroblastom, karcinoid a chondrosarkom se vyskytly každý ve dvou případech.
Keywords: Carcinoma; psi; Biopsy; Dogs; histologické techniky; Nasal Cavity; nosní dutina; karcinoid; Histological Techniques; zvířata; chondrosarkom; Immunohistochemistry; Carcinoid Tumor; imunohistochemie; biopsie; Esthesioneuroblastoma, Olfactory; karcinom; olfaktorický estezioneuroblastom; Animals; Chondrosarcoma