Virtuální město pro kognitivní trénink v ekologicky validním prostředí - Fajnerová, Iveta; Hejtmánek, Lukáš; Hurych, Jan; Nekovářová, Tereza; Plechatá, Adéla (Psychiatrie (Praha, Print), 2022)
Hlavním cílem sdělení je představit odborné veřejnosti tréninkový program VRcity, který umožňuje komplexní trénink kognitivních schopností v prostředí virtuálního města. Tento program byl testován u skupiny zdravých seniorů. Na základě vybraných výsledků sdělení demonstruje validitu jednotlivých paradigmat a hlavní principy uplatňované u tréninkového systému (využití herních scénářů) i jednotlivých her (efekt nastavitelných parametrů pro úpravu náročnosti na výkon testovaných osob). Úkoly simulují běžné činnosti s cílem zvýšit ekologickou validitu tréninku. Navržený systém navíc umožňuje využití komplexní formy kognitivního tréninku kombinující opakování úkolů se zvyšující se náročností s nácvikem strategií potenciálně přenositelných do běžného života trénované osoby. Tréninkový program je navržen nejen pro populaci seniorů pro vytvoření kognitivní „rezervy“, ale umožňuje i uplatnění u klinických skupin s důrazem na neurodegenerativní onemocnění a psychiatrické populace s přítomným kognitivním deficitem.
Keywords: Validation Studies as Topic; Cognitive Training; Humans; neurodegenerativní nemoci; lidé; lidé středního věku; tréninková simulace; Middle Aged; Neurodegenerative Diseases; Mental Disorders; duševní poruchy; Virtual Reality; hodnocení programu; Aged; virtuální realita; Reproducibility of Results; VRcity; kognitivní trénink; validační studie jako téma; reprodukovatelnost výsledků; Simulation Training; Program Evaluation; senioři