Škála hodnocení bolesti u Parkinsonovy nemoci King‘s Parkinson‘s Disease Pain Scale v českém překladu - Vodičková, Martina; Kováčiková, Simona; Kršáková, Zuzana; Dupalová, Dagmar (Bolest (Praha, Print), 2022)
Bolest je vedle typických motorických příznaků Parkinsonovy nemoci jedním z nejčastějších nemotorických symptomů objevujících se ještě před nástupem obtíží v pohybovém systému. Pacienti s Parkinsonovou nemocí mohou trpět různým typem bolestí od bolesti muskuloskeletální po neuropatickou. Využití různých škál či dotazníků umožňuje zhodnocení pacientovy bolesti. Pro zhodnocení specifických typů bolestí u Parkinsonovy nemoci jsou doporučovány podle International Parkinson and Movement Disorder Society škála King‘s Parkinson‘s Disease Pain Scale a dotazník King‘s Parkinson‘s Disease Pain Questionnaire. Cílem této práce bylo vytvořit český překlad King‘s Parkinson‘s Disease Pain Scale tak, aby obsahově odpovídal originální verzi, a zároveň byl dostatečně srozumitelný. Metodika: Jazyková validace proběhla podle manuálu společnosti Mapi Research Trust ve 4 fázích. Na souboru 18 pacientů s Parkinsonovou nemocí (průměrný věk 70 let, stadium 1–4 podle modifikované škály Hoehnové a Yahra) proběhlo opakované vyplnění škály. Výsledky: Test-retest reliabilita škály u jednotlivých oblastí je vysoká (>0,9 ve všech oblastech) a statisticky signifikantní (p <0,001 ve všech oblastech). Test-retest reliabilita celkového skóre je rovněž vysoká (0,991) a statisticky signifikantní (p <0,001). Zpětný překlad byl téměř totožný s originální verzí škály. Významově i obsahově korespondoval s originální verzí. Česká verze škály je již dostupná na webových stránkách společnosti Mapi Research Trust.
Keywords: Humans; Translating; překládání; měření bolesti; Parkinson Disease; senioři; Aged; Pain Measurement; Parkinsonova nemoc; lidé