PIDLA: Diagnostická aplikace primárních imunodeficiencí - Klocperk, Adam (Alergie (Praha, Print), 2022)
Primární imunodeficience jsou skupinou čítající v současné době přes 450 onemocnění, jejichž klinický a laboratorní fenotyp je často velmi nespecifický, což představuje zásadní překážku ve vytipování rizikových pacientů, promptní diagnostice a cílené léčbě. V rámci projektu Primary ImmunoDeficiency Look-up App (PIDLA) jsme vytvořili aplikaci napomáhající lékařům v diferenciální diagnostice vrozených poruch imunity. Aplikace je postavena na základech mezinárodní klasifikace primárních imunodeficiencí IUIS z roku 2020 a využívá sofistikovaných vyhledávacích a řadících algoritmů. V textu popisujeme metodu tvorby aplikace a demonstrujeme její funkci. PIDLA je volně dostupný na webové stránce www.pidla.eu.
Keywords: nemoci imunitního systému; algoritmy; Medical Informatics Applications; diferenciální diagnóza; Diagnosis, Differential; Primary Immunodeficiency Diseases; Czech Republic; příznaky a symptomy; Signs and Symptoms; Algorithms; primární imunodeficience; využití lékařské informatiky; Immune System Diseases; PIDLA; Česká republika