Psoriáza vulvy - Jarošová, Lucie; Driák, Daniel; Sehnal, Borek; Kacerovská, Denisa (Česká gynekologie, 2022)
Cíl: Prezentace případu, diferenciální diagnostika, možné léčebné postupy a krátký literární přehled. Kazuistika: Čtyřiaosmdesátiletá žena byla opakovaně vyšetřena pro chronickou, rozsáhlou kožní lézi podbřišku, zevního genitálu, perianální oblasti, třísel a sousedící vnitřní plochy stehen. Závěr: Ani kolposkopie s dermatovenerologickou konzultací, ani histopatologické vyšetření nevedlo k přesnému závěru. Teprve speciální dermatopatologická expertíza ukázala diagnózu inverzní psoriázy s návrhem léčby.
Keywords: Psoriasis; Biopsy; senioři nad 80 let; retinoidy; Humans; histologické techniky; vulvální léze; biopsie; Aged, 80 and over; Administration, Topical; nemoci vulvy; aplikace lokální; hospitalizace; Histological Techniques; Hospitalization; ženské pohlaví; Female; lidé; psoriáza; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; Retinoids; Vulvar Diseases