Culotte Stenting in the acute myocardial infarction with distal left main thrombosis: A case report - Usalp, Songül; Altuntaş, Emine; Karabay, Kanber Öcal (Cor et Vasa (Brno), 2022)
Kontext: Invazivní léčba bifurkačních lézí distálního nechráněného kmene levé věnčité tepny (unprotected distal left main bifurcation lesion, UDLMBL) je spojena s těžkým rozhodováním a vyžaduje zkušenosti v tomto směru. Popisujeme úspěšnou intervenci se zavedením bifurkačního stentu při UDLMBL u pacienta s akutním infarktem myokardu s elevacemi úseku ST (STEMI). Popis případu: Šestašedesátiletý muž byl přijat s typickou bolestí na hrudi; EKG prokázalo akutní inferoposterolaterální infarkt myokardu. Koronarografie odhalila bifurkační lézi v distálním segmentu kmene levé věnčité tepny. Následně byl úspěšně zaveden dedikovaný bifurkační stent. Další průběh byl bez příhod a pacient byl propuštěn z nemocnice v dobrém stavu. Závěr: Při infarktu myokardu s elevacemi úseku ST lze použít dedikovaný bifurkační stent. Léčba UDLMBL při akutním STEMI se může lišit podle zkušeností pracoviště a vlastní volby operatéra.
Keywords: Stents; Coronary Vessels; ST Elevation Myocardial Infarction; výsledek terapie; koronární angiografie; lidé; koronární cévy; Aged; dedikovaný bifurkační stent; Treatment Outcome; stenty; infarkt myokardu s elevacemi ST úseků; mladý dospělý; Coronary Angiography; Humans; senioři; Young Adult