Časné nasazení a intenzifikace antihypertenzní léčby s cílem prevence poškození cílových orgánů u mladého pacienta - Sládková, Helena (Medicína pro praxi, 2022)
Popisujeme případ pacienta s pozitivní rodinnou anamnézou, u něhož byla ve věku 42 let diagnostikována arteriální hypertenze se známkami postižení cílových orgánů. Po iniciální kompenzaci při antihypertenzní monoterapii byla po 3 letech nutná intenzifikace léčby na dvojkombinaci a brzy na trojkombinaci antihypertenziv s využitím fixní kombinace účinných látek v jediné tabletě (Triplixam®). Tento přípravek prokázal v klinické praxi snížení krevního tlaku k doporučeným cílovým hodnotám u 93 % hypertoniků, přičemž kombinace perindoprilu, indapamidu a amlodipinu byla spojena s větším přínosem než kombinace jiných tříd antihypertenziv. Hlavním přínosem léčby hypertenze je ochrana cílových orgánů. Některá poškození jsou při včasném dosažení kompenzace krevního tlaku dokonce reverzibilní. Proto je na místě časné zahájení léčby hypertenze, a to i u mladších nemocných, jako je pacient z naší kazuistiky. Ti mají výhled dlouhodobého nepříznivého působení vysokého tlaku krve, takže i malé zvýšení hodnot u nich má výrazný dopad na kardiovaskulární (KV) riziko, poškození ledvin a kognitivní funkce.
Keywords: hypertenze; orgánové poškození; věk při počátku nemoci; fixní kombinace léků; lidé; Hypertension; sekundární prevence; Secondary Prevention; Male; Cardiovascular Diseases; kardiovaskulární nemoci; lidé středního věku; Age of Onset; Antihypertensive Agents; mužské pohlaví; antihypertenziva; Middle Aged; Drug Combinations; Humans