Suplementace vitaminu D - aktuální poznatky - Sovová, Eliška (Medicína pro praxi, 2022)
Hypovitaminóza D vitaminu - deficit a insuficience, je globální zdravotní problém, který se dotýká více než miliardy dětí a dospělých. Optimální hladina vitaminu D hraje esenciální roli v regulaci kalciového a fosfátového metabolismu a je nezbytná nejen pro správný kostní metabolismus, ale má i jiné funkce v organismu, jako je vliv na funkci svalů, stimulaci diferenciace buněk, sekreci inzulinu a stimulaci imunitního systému. Hypovitaminóza D vitaminu pak bývá spojena nejen s poruchou kostního metabolismu, ale i s výskytem kardiovaskulárních onemocnění, arteriální hypertenze, dyslipidemie, diabetu mellitu II. typu, nádorových onemocnění, depresí, demencí, psychiatrických onemocnění a dalších. Hypovitaminóza D je také jedním z možných faktorů komplikovaného průběhu nemoci covid-19. Článek shrnuje poslední poznatky o jeho suplementaci.
Keywords: rizikové faktory; Vitamin D Deficiency; Humans; lidé; vitamin D; Vitamin D; nedostatek vitaminu D; Risk Factors