Symphysitis pubis purulenta - neobvyklá příčina bolestí zad - Zimek, Dalibor; Rychlíková, Blanka (Neurologie pro praxi, 2022)
Symphysitis pubis purulenta je vzácné infekční onemocnění postihující pánevní symfýzu. Mezi nemocnými najdeme téměř výhradně imunokompromitované pacienty staršího věku. Nejčastěji izolovaným patogenetickým agens bývá Staphylococcus aureus. Toto onemocnění vzniká převážně hematogenní cestou nebo šířením per continuitatem při porušení kožní integrity. V léčbě se uplatňují antibiotické režimy odpovídající léčbě spondylodiscitidy, se kterou onemocnění sdílí četné klinické charakteristiky. Prezentujeme případ pacienta s touto diagnózou, který se nachází mimo výše zmiňovanou rizikovou skupinu.
Keywords: symphysitis pubis purulenta; Fever of Unknown Origin; C-Reactive Protein; Positron Emission Tomography Computed Tomography; výsledek terapie; lidé; symphysis pubica; PET/CT; Anti-Bacterial Agents; horečka neznámého původu; Treatment Outcome; Pubic Symphysis; infekční artritida; stafylokokové infekce; Male; lidé středního věku; C-reaktivní protein; Staphylococcal Infections; mužské pohlaví; antibakteriální látky; Middle Aged; Arthritis, Infectious; Humans