Dlouhodobý efekt siponimodu na MRI parametry u pacientů se sekundárně-progresivní roztroušenou sklerózou - Halúsková, Simona; Vališ, Martin (Neurologie pro praxi, 2022)
Sekundárně-progresivní roztroušená skleróza (SP-RS) představuje celosvětově druhou nejčastější formu RS. Zatímco pro relaps-remitentní RS máme k dispozici několik schválených léčiv modifikujících průběh choroby, efektivní lék pro SP-RS na trhu dlouho chyběl. Siponimod, selektivní modulátor sfingosin-1-fosfátových receptorů, je prvním perorálním přípravkem schváleným k léčbě SP-RS, u kterého bylo v klinické studii fáze III prokázáno zpomalení klinicky potvrzené progrese. Magnetická rezonance (MRI) má zásadní význam jak pro diagnostiku RS, tak i pro monitoraci průběhu nemoci. Data z probíhající otevřené extenze registrační studie potvrzují pozitivní efekt siponimodu na parametry MRI a zdůrazňují důležitost časného zahájení specifické terapie.
Keywords: azetidiny; Clinical Trials, Phase III as Topic; Magnetic Resonance Imaging; benzylové sloučeniny; lidé; chronicko-progresivní roztroušená skleróza; magnetická rezonanční tomografie; Multiple Sclerosis, Chronic Progressive; klinické zkoušky, fáze III jako téma; modulátory receptorů sfingosin-1-fosfátu; siponimod; Azetidines; Benzyl Compounds; Sphingosine 1 Phosphate Receptor Modulators; Humans