Okrelizumab již od první ataky roztroušené sklerózy - milník v úhradových kritériích - Šťastná, Dominika; Menkyová, Ingrid; Horáková, Dana (Neurologie pro praxi, 2022)
Při zahájení intenzivní léčby před uzavřením zánětu za hematoencefalickou bariérou je potenciál ovlivnění roztroušené sklerózy největší. Časné nasazení vysoce účinné terapie se tak jeví u většiny pacientů nejlepší terapeutickou strategií, a díky změně úhradových kritérií je možno ji volit již i v České republice. U minoritní skupiny pacientů s mírnou formou nemoci však není důvod podstupovat bezpečnostní riziko a vhodnou volbou je strategie eskalační. Volit lze na základě prognostických markerů, ty ale nefungují stoprocentně a cenou za nedostatečně intenzivní léčbu je nevratné poškození nervových struktur. Klíčová je proto monitorace a přehodnocování strategie s ohledem na její efektivitu i nežádoucí účinky.
Keywords: zdravotní pojištění; humanizované monoklonální protilátky; náklady na léky; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Drug Costs; Insurance, Health; lidé; okrelizumab; roztroušená skleróza; Humans; Multiple Sclerosis