Terapie trifluridinem/tipiracilem u pacienta s mucinózním metastatickým kolorektálním karcinomem - Švec, Jiří; Kořínek, Vladimír; Soumarová, Renata (Onkologie (Olomouc, Print), 2022)
Systémová onkologická léčba metastazujícího kolorektálního karcinomu je v současnosti založena na chemoterapii kombinované s cílenou léčbou indikovanou podle přítomnosti aktivačních mutací v signální dráze EGFR-RAS-RAF, a to bez ohledu na histologickou podskupinu nádoru. V kazuistice popisujeme pacienta s mucinózní variantou kolorektálního karcinomu, který ve třetí linii léčby velmi dobře zareagoval na trifluridin/tipiracil. Ve stručném přehledu uvádíme základní charakteristiky tohoto histologického subtypu, který představuje 5-15 % všech případů, je charakterizován vysokou produkcí extracelulárního mucinu a je v souvislosti s nižší léčebnou odpovědí na chemoterapii spojován s horší prognózou. Dále poukazujeme na časný výskyt neutropenie jako potenciálního prediktivního ukazatele při léčbě trifluridinem/tipiracilem.
Keywords: metastázy nádorů; kolorektální nádory; Trifluridine; fixní kombinace léků; výsledek terapie; Colorectal Neoplasms; tipiracil; lidé; Treatment Outcome; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; trifluridin; Male; Aged; senioři; mužské pohlaví; Neoplasm Metastasis; Drug Combinations; Humans