Covid-19 u nemocných po transplantaci ledviny - Magicová, Mária; Viklický, Ondřej (Vnitřní lékařství, 2022)
Pacienti po transplantaci ledviny jsou velmi zranitelnou skupinou ohroženou závažným průběhem a úmrtím na onemocnění covid-19. V současnosti je dostupných několik antivirotik určených k ambulantní léčbě mírného až středně závažného průběhu onemocnění a nemocniční léčbě závažného onemocnění. K dispozici je také preparát směsi monoklonálních protilátek k pre-expoziční profylaxi (pasivní imunizace). Problémem jsou však nové mutace viru, proti kterým dříve užívané monoklonální protilátky k post-expoziční profylaxi již nejsou účinné. Nové mutace mohou navíc snižovat schopnost vakcín indukovat tvorbu neutralizačních protilátek a efektivitu vakcín. Ačkoliv mají pacienti po transplantaci ledviny porušenou odpověď na vakcinaci proti covidu-19, je i u této imunokompromitované skupiny prokázán klinický efekt covidových vakcín. Očkování a pasivní imunizace tak zůstávají spolu s protiepidemickými opatřeními nejdůležitější prevencí onemocnění covid-19.
Keywords: transplantace ledvin; vakcinace; Vaccine Efficacy; Antiviral Agents; Antibodies, Monoclonal; monoklonální protilátky; lidé; Vaccination; účinnost vakcíny; Kidney Transplantation; COVID-19 Vaccines; antivirové látky; vakcíny proti COVID-19; COVID-19; Humans