Použití VV-ECMO u dárce orgánů s prokázanou smrtí mozku - kazuistika a přehled problematiky - Stadlerová, Barbora; Černá Pařízková, Renata; Škola, Josef; Škulec, Roman; Pokorná, Eva; Šustek, Petr; Prudil, Lukáš; Černý, Vladimír (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2022)
Nedostatek vhodných orgánů představuje celosvětový problém pro transplantační medicínu. Dárci s prokázanou smrtí mozku (donor after brain death) reprezentují ve vyspělých zemích i České republice nejčastější skupinu dárců orgánů. Po smrti mozku často dochází k rozvoji orgánové dysfunkce, která může vést k poškození orgánů a ovlivnit jejich viabilitu pro úspěšnou transplantaci. Extrakorporální membránová oxygenace představuje účinnou možnost zajištění orgánové perfuze okysličenou krví při selhání obvyklých postupů. Článek popisuje klinický průběh 36letého dárce s prokázanou smrtí mozku, který byl napojen na venovenózní ECMO s cílem překlenutí průvodní těžké hypoxemie jako přemosťující techniku k multiorgánovému odběru. V článku je diskutována odborná, právní a etická problematika s vymezením možností a podmínek, za kterých lze tento postup využít.
Keywords: Humans; lidé; mozková smrt; dospělí; dárci tkání; Tissue Donors; Brain Death; Adult; Extracorporeal Membrane Oxygenation; Male; mužské pohlaví; mimotělní membránová oxygenace