Hippokratova Přísaha a současné lékařské sponze - Fischerová, Sylva; Pohl, Martin (Časopis lékařů českých, 2022)
Takzvaná Hippokratova Přísaha vychází ze standardizované podoby přísahy v antickém světě a představuje bezpochyby nejslavnější, nejdiskutovanější a nejkomentovanější součást Corpus Hippocraticum, souboru spisů s lékařskou tematikou, jejichž autorství je tradičně připisováno osobě legendárního lékaře Hippokrata. Studie nejprve představí charakter tohoto stručného textu i různé teorie o vzniku Přísahy stejně jako doklady jejího nejstaršího užití. Druhá část studie se soustředí na historii lékařských sponzí v Československu od roku 1918, mapuje proměny textu sponzí po roce 1948 (zejména na základě dosud nepublikovaných archivních materiálů) a uvádí podobu současných lékařských sponzí v České republice se zřetelem k formulacím samotné Hippokratovy Přísahy; v přehledné tabulce je uvedeno jejich české i latinské znění.
Keywords: Education, Medical; History of Medicine; Česká republika; Humans; Ethics, Medical; Československo; lidé; Hippocratic Oath; studium lékařství; Czechoslovakia; Czech Republic; Hippokratova přísaha; dějiny lékařství; lékařská etika