Analýza pooperačních komplikací po otevřených hernioplastikách kýly v jizvě - retrospektivní analýza kohorty pacientů - Drienko, Miroslav; Šubrt, Zdeněk; Whitley, A; Neterdová, Marie; Gürlich, Robert (Rozhledy v chirurgii, 2022)
Úvod: Cílem práce je analyzovat komplikace operací pro kýlu v jizvě a zhodnotit význam jednotlivých rizikových faktorů podílejících se na vzniku infekčních komplikací na Chirurgické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady za rok 2015. Metody: Analyzovali jsme 138 pacientů se zaměřením na rizikové faktory, které potenciálně zvyšují riziko vzniku pooperační infekční komplikace, jako jsou implantace síťky, kouření, přítomnost onemocnění diabetes mellitus, ischemické nemoci srdeční, malignity a imunosupresivní terapie a také akutnost operace. Výsledky: Při vícerozměrné logistické regresní analýze se akutní výkon ukázal jako rizikový faktor pro vznik infekce a při ad hoc Fisherově testu byl poměr 2,73. Diabetes mellitus byl hraničně významný faktor (p=0,071). Žádné další sledované parametry nebyly spojeny se zvýšeným rizikem SSI. Závěr: Studie prokázala jako významný rizikový faktor vzniku pooperační infekce akutní výkon. Naopak použití síťky nebylo spojeno se zvýšeným rizikem infekce.
Keywords: pooperační komplikace; lidé; Cicatrix; ventrální hernie; Hernia, Ventral; jizva; Herniorrhaphy; Surgical Wound Infection; operace kýly; retrospektivní studie; Humans; Postoperative Complications; chirurgické síťky; Retrospective Studies; infekce chirurgické rány; Surgical Mesh