Akutní apendicitida v supraumbilikální hernii - Puťoš, Martin; Havlůj, Lukáš (Rozhledy v chirurgii, 2022)
Klinický obraz akutní apendicitidy jako nejčastější náhlé příhody břišní ovlivňuje poloha apendixu. Při atypické poloze mohou být obvyklé příznaky změněné nebo mohou zcela chybět. Hernie v jizvě je nejčastější pozdní komplikací nitrobřišních operací. Nejčastějšími strukturami lokalizovanými ve vaku hernie jsou omentum, kličky tenkého nebo tlustého střeva. Výjimečně dochází i k herniaci dalších orgánů, jako je např. apendix. Při inkarceraci může dojít k infarzaci až gangréně herniovaných orgánů. V naší kazuistice prezentujeme 59letého pacienta, který byl indikován k operaci pro známky inkarcerované hernie v místě portu po předchozí bilaterální laparoskopické operaci tříselné kýly. Předpokládaným obsahem byla infarzovaná střevní klička, ale při operaci byl překvapivým nálezem apendix s akutním zánětem. Vzhledem k zánětlivému terénu je potřeba zvýšeně dbát na sanaci zánětlivého procesu v oblasti inkarcerované hernie. Tato kazuistika ukazuje raritní formu akutní apendicitidy s atypickou lokalizací v jizvě po laparoskopickém portu. Námi uvedená kazuistika prezentuje vzácnou kombinaci dvou různých náhlých příhod břišních.
Keywords: apendicitida; Appendicitis; lidé; Cicatrix; mužské pohlaví; akutní bolest břicha; jizva; inguinální hernie; výsledek terapie; Abdomen, Acute; Humans; Male; lidé středního věku; Treatment Outcome; Middle Aged; Hernia, Inguinal