Hranice a bezpečí v psychoterapii s psychotickým pacientem užívajícím metamfetamin – případová studie - Zborník, Tadeáš Samuel (Adiktologie v preventivní a léčebné praxi, 2022)
Disharmonický vývoj a narušené vztahy v rodině, spolu s genetickou predispozicí, mohou vyústit v rozvoj duševních onemocnění, včetně závislostí. Užívání návykových látek u lidí s psychotickým onemocněním je až třikrát četnější než u běžné populace. V kazuistice popisuji práci s psychotickým pacientem v období rané dospělosti, kde základním aspektem byla snaha o navázání terapeutického vztahu. Zásadním tématem pro budování vztahu v psychoterapii je nastavování hranic a přiměřených cílů, které musí být pevné, ne však rigidní. V průběhu léčby došlo k rozpadu sociálního prostředí a rodinného systému, což vedlo ke zhoršení stavu pacienta. Zranitelnost, osamělost a nemoc samotná ukazují, že k zajištění léčby pacienta by byl nezbytný dozor, nejlépe další blízké osoby, kterou pacient v současnosti nemá.