The effect of non-steroidal anti-inflammatory drugs with different mechanisms of action on the body temperature and cyclooxygenase pathway of the arachidonic acid cascade on the model of acute general cooling (air hypothermia) in rats - Shtrygol, Sergiy; Tovchiga, Olga; Kudina, Olesia; Koiro, Olga; Yudkevich, Tetiana; Gorbach, Tetiana (Česká a slovenská farmacie, 2022)
NSAID jsou slibné látky pro prevenci poškození chladem (frigoprotektiva). Vliv profylaktického podávání neselektivního inhibitoru COX diklofenaku sodného (7 mg/kg) a vysoce selektivního inhibitoru COX-2 etorikoxibu (5 mg/kg) na biomarkery cyklooxygenázové dráhy byl studován na modelu akutního celkového ochlazení (vzduchová hypotermie při –18 °C po dobu 2 hodin). Diklofenak zcela zabránil poklesu tělesné teploty a předčil etorikoxib. V játrech potkanů byl bezprostředně po expozici chladu mírně zvýšen obsah COX-1, velmi výrazně obsah COX-2, snížena hladina PGE2 a zvýšeny hladiny PGF2α a zejména PGI2 a TXB2. V krevním séru byla hladina COX-1 snížena a změny hladin COX-2 a prostaglandinů byly podobné jako v játrech. Diklofenak působil mírně směrem k normalizaci obou izoforem COX v játrech, mírně zvyšoval obsah PGE2 a snižoval – PGF2α a TXB2, aniž by měnil hladinu PGI2. V séru diklofenak snížil hladinu COX-1 na podnormální hodnoty a jeho účinek na ostatní biomarkery byl podobný jako v játrech, s výjimkou mírného snížení PGI2. Diklofenak byl tedy horší než etorikoxib, který normalizoval COX-1, COX-2, PGE2, PGI2 v játrech, snížil obsah PGF2α a TXB2 v játrech na podnormální hodnoty, zatímco v krevním séru snížil COX-1, COX-2, PGE2 na podnormální hodnoty, normalizoval PGF2α a PGI2, významně snížil TXB2. Opačný stupeň intenzity vlivu diklofenaku a etorikoxibu na cyklooxygenázovou dráhu a tělesnou teplotu svědčí o disociaci protizánětlivé a frigoprotektivní aktivity. Inhibice oxidačního stresu není pro frigoprotektivní aktivitu NSAID rozhodující, protože diklofenak i přes slabší vliv na obsah 8-isoprostanu v játrech stále vykazuje maximální frigoprotektivní aktivitu.
Keywords: zvířata; modely nemocí na zvířatech; cyklooxygenasy; Cold Injury; prostaglandiny; Animals; etoricoxib; Prostaglandins; Etoricoxib; Rats, Wistar; Disease Models, Animal; poškození chladem; tělesná teplota; Prostaglandin-Endoperoxide Synthases; potkani Wistar; Diclofenac; diklofenak; Body Temperature; frigoprotektivní aktivita