Vývoj elektronického testu paměti pro starší osoby (ALBAV) - Bartoš, Aleš; Krejčová, Marie (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2022)
Cíl: Rychlé a snadné elektronické sebehodnocení paměti může být užitečné doma, v ordinaci lékaře, pro předběžné vyhledávání ve výzkumu a klinických studiích a pro jiné účely. V ČR zatím taková možnost chybí. Cílem tudíž bylo takovou metodiku vytvořit. Metodika: Na základě již existujícího osobního vyšetření s papírovými formami testů Amnesia Light and Brief Assessment (ALBA) a Pojmenování obrázků a jejich vybavení (POBAV) jsme vytvořili elektronický test paměti s názvem ALBAV. Původní principy byly zachovány, oba testy sdruženy do jednoho vyšetření, modifikovány do elektronické podoby a přizpůsobeny starší generaci vč. cvičných příkladů. Každá dílčí zkouška se řídila předem definovanými pravidly, podle nichž vznikl podnětový materiál. Výsledky: Vyvinuli jsme elektronickou podobu vyšetřování testem ALBAV, který se skládá ze čtyř částí. První tři z nich vyšetřují krátkodobou paměť – nově se naučit a pak vybavit 10 obrázků snadných k pojmenování i pacienty s kognitivními poruchami, 10 slov věty a 10 gest. Poslední čtvrtá část pojmenování obrázků prověřuje dlouhodobou sémantickou paměť pomocí 10 obrázků, které jsou ale obtížně pojmenovatelné pacienty s kognitivní poruchou. Rovnou jsme připravili 4 × 10 položek jak pro verzi základní, tak paralelní. Závěr: Vznikl unikátní a první český test ALBAV k elektronickému samovyšetření paměti nejen pro starší osoby v ČR s potenciálem převedení do jiných jazyků. Budoucím plánem je ověřit jeho validitu u vhodných osob a zavedení automatického samovyhodnocení testu ALBAV.
Keywords: Mental Status and Dementia Tests; Cognition Disorders; testy pro posouzení mentálních funkcí a demence; lidé; testy paměti a učení; senioři; Telemedicine; Memory and Learning Tests; Aged; telemedicína; kognitivní poruchy; Humans