Profil nevakcinovaných seniorov s covidom-19 hospitalizovaných v tretej vlne pandémie - Dúbrava, Martin; Bořucký, Jakub; Koromházová, Anna; Májeková, Jana; Matta, Samuel; Pastiranová, Lucia; Schmiedt, Ivan; Štugelová, Katarína; Šuba, Ján; Valentová, Martina; Jánošiová, Jarmila (Geriatrie a gerontologie, 2022)
Napriek hmatateľným pokrokom v liečbe covidu- 19 ide stále o quoad vitam vysoko rizikové ochorenie, najmä pre seniorov. Najsilnejšou garanciou minimalizácie rizík pandémie ostáva vakcinácia. Na Slovensku sme doteraz nedosiahli zaočkovanosť proti covidu-19, ktorá by bola garanciou zásadného zníženia hrozby covidu-19 aj z pohľadu verejného zdravia. V retrospektívnej observačnej štúdii sme analyzovali zaočkovanosť hospitalizovaných seniorov (87 pacientov, priemerne 80,3-roční), keď už vakcinácia bola dobre dostupná. Nevakcinovaných bolo napriek tomu 72,6 % hospitalizovaných. Nezistili sme žiadny vzťah nezaočkovanosti a veku, bola kvantitatívne výrazná tendencia k vyššej nezaočkovanosti žien (80,9 vs. 62,5 % u mužov; ns), signifikantne častejšie boli vakcinovaní žijúci v domovoch sociálnych služieb než doma (50,0 vs. 23,3 %; p = 0,04) a vysokoškolsky vzdelaní než ostatní (58,3 vs. 22,7 %; p = 0,01). Príčiny nezaočkovanosti sa v 73 % nepodarilo zistiť, kategoricky sa proti vakcinácii profilovalo len 3,2 % pacientov, vo vakcínu neverilo alebo sa jej bálo 9,5 % pacientov. Jeden hospitalizovaný nevakcinovaný pacient pripadal približne na 374 nevakcinovaných 65-ročných a starších obyvateľov regiónu (obyvateľ), jeden hospitalizovaný vakcinovaný len na 3953 vakcinovaných obyvateľov. Nevakcinovaní pacienti trpeli značnou polymorbiditou: okrem covidu-19 mali priemerne 14,2 ochorení (z toho 12,5 chronických) spomedzi 59 sledovaných. Nemocničná úmrtnosť bola veľmi vysoká (48,3 %). Hoci sa nezaočkovaní a očkovaní významnejšie nelíšili v základných charakteristikách (vek, sumárna komorbidita, saturácia krvi kyslíkom pred prijatím, dĺžka hospitalizácie), rozdiel v úmrtnosti bol zrejmý v prospech očkovaných (33,3 vs. 54,0 %; ns). Sme si istí, že aj nami zistené skutočnosti potvrdzujú zásadný význam vakcinácie proti covidu-19.
Keywords: Slovenská republika; Aged, 80 and over; Slovakia; Aged; senioři nad 80 let; COVID-19; retrospektivní studie; vakcinace; Humans; senioři; lidé; Hospitalization; Retrospective Studies; hospitalizace; Vaccination