Sledování cirkulace poliovirů a ostatních enterovirů v odpadních vodách v ČR v roce 2021 - Rainetová, Petra (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2022)
NRL pro enteroviry v rámci environmentální surveillance vyšetřuje odpadní vody z čističek 9 měst, 2 pobytových středisek a 3 zařízení pro zajištění cizinců. V roce 2021 bylo vyšetřeno 159 vzorků odpadních vod. 73 vzorků bylo uzavřeno jako negativní, 86 jako pozitivní. Pozitivní vzorky byly určeny jako non-polio-enteroviry (NPEV), viabilních z nich bylo 27 vzorků. Současně bylo všech otestováno 159 vzorků z odpadních vod na přítomnost RNA SARS-CoV-2, z nichž 25 bylo pozitivních.
Keywords: Česká republika; Poliovirus; SARS-CoV-2; odpadní vody; Czech Republic; Enterovirus; Sewage