Nález poliovirů v odpadních vodách Londýna připomíná důležitost kontroly proočkovanosti a očkování před cestami do zemí výskytu divokého i derivovaného polioviru (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2022)
Global Polio Laboratory Network (GPLN) potvrdila ve své zprávě z 22. června 2022 izolaci polioviru odvozeného z vakcíny typu 2 (VDPV2) ze vzorků životního prostředí v Londýně, Spojené království (UK), které byly vyšetřeny v rámci probíhající surveillance onemocnění. Je důležité poznamenat, že virus byl izolován pouze ze vzorků životního prostředí – nebyly zjištěny žádné související případy akutní chabé parézy. Proočkovanost kombinovanou vakcínou DTaP/IPV/Hib/HepB, která chrání před několika nemocemi včetně obrny, v Londýně naznačuje, že v poslední době došlo k poklesu proočkovanosti na hodnotu 86,6 %.
Keywords: odpadní voda; vakcinace; Česká republika; Poliovirus; United Kingdom; Vaccination; Poliomyelitis; feces; Travel; Risk; Feces; Spojené království; Czech Republic; poliomyelitida; Wastewater; riziko; cestování