Epidemie virové hepatitidy A v Českých Budějovicích - Kotrbová, Kvetoslava; Bendíková, Hana (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2022)
V období od 5. 10. 2020 do 1. 3. 2022 probíhala na území Jihočeského kraje protrahovaná epidemie akutní virové hepatitidy typu A (dále jen „VHA“). Celkem onemocnělo 248 osob, onemocnění mělo i mezikrajský přesah, 241případů onemocnění bylo hlášeno v Jihočeském kraji, 1 případ onemocnění v Plzeňském, 3 případy v Karlovarském kraji a 3 případy v kraji Vysočina. Nejvyšší počet onemocnění byl hlášen z okresu České Budějovice, související s místem vzniku epidemie, v absolutním počtu bylo hlášeno 184 případů onemocnění (93,6 nemocných na 100 tis. obyvatel). Mezi nemocnými převažovali muži, 149 nemocných z celkového počtu bylo mužů (60 %), 99 nemocných bylo žen (40 %). Nejpostiženější věkovou skupinou byli dospělí ve věkové kategorii 45–54 let. Mezi nemocnými bylo 46 intravenózních uživatelů drog (18,5 %) a 89 nemocných bylo ze sociálně slabé skupiny obyvatel (36 %). Etiologické agens: virus hepatitidy A, genotyp HAV I.B Epidemie velmi pravděpodobně vznikla konzumací sekundárně kontaminované stravy v českobudějovické jídelně poblíž nádraží a následně protrahovaný průběh souvisel s kontaktním šířením u sociálně slabých skupin obyvatel a osob drogově závislých. Konkrétní vehikulum ani zdroj nákazy se nepodařilo jednoznačně prokázat.
Keywords: Hepatitis A; Statistics as Topic; Female; epidemie; statistika jako téma; Age Factors; Food Services; ženské pohlaví; věkové faktory; lidé; Contact Tracing; stravovací služby; Male; hepatitida A; Czech Republic; Epidemics; Česká republika; trasování kontaktů; mužské pohlaví; Humans