Malabsorpce žlučových kyselin u onkologických pacientů - Kohoutová, Darina; Zogala, David; Doležal, Jiří; Lang, Otto; Bureš, Jan (Gastroenterologie a hepatologie, 2022)
Malabsorpce žlučových kyselin (BAM – bile acid malabsorption) je výsledkem dysregulace enterohepatálního oběhu žlučových kyselin a jejich syntézy v játrech. Prevalence BAM je odhadována na 1 % všeobecné dospělé populace, patří mezi nejvíce opomíjené diagnózy. U osob splňujících diagnostická kritéria dráždivého tračníku se primární BAM vyskytuje u třetiny nemocných. U Crohnovy choroby s terminální ileitidou nebo po resekci terminálního ilea je BAM přítomna u 50–100 % pacientů. U onkologických pacientů s anamnézou radioterapie v oblasti pánve postihuje až polovinu nemocných. Zlatým standardem diagnostiky je SeHCAT test (75Selenium HomoCholic Acid Taurine test), nyní nově dostupný také v České republice. Hlavním dietním opatřením je omezení tuků v potravě. Základem farmakoterapie je podání sekvestrantů žlučových kyselin (v České republice je dostupný cholestyramin).
Keywords: Neoplasms; cholestyraminová pryskyřice; Diagnosis, Differential; nádory; SeHCAT test; diferenciální diagnóza; Malabsorption Syndromes; Cholestyramine Resin; prevalence; lidé; Prevalence; malabsorpční syndromy; žlučové kyseliny a soli; Bile Acids and Salts; Humans