Implementace nekuřáckého provozu na mužském lůžkovém oddělení Kliniky adiktologie: pilotní studie - Schlosserová, Lucia; Riegel, Karel D; Kulhánek, Adam (Česká a slovenská psychiatrie, 2022)
Cílem pilotní studie byla implementace nekuřáckého provozu na mužském lůžkovém oddělení Kliniky adiktologie, kde byla pacientům měřena míra abstinenčních příznaků ve čtvrtém a sedmém týdnu léčby. Z kvalitativního hlediska bylo cílem práce zjistit připravenost oddělení, resp. Kliniky adiktologie, na nekuřácký režim, a také vyvodit implikace pro klinickou praxi. Abstinenční příznaky se vyskytovaly v nízké míře, jednalo se hlavně o touhu kouřit a zvýšenou chuť k jídlu. Z kvalitativního hlediska hodnotíme jako nejdůležitější prognostický faktor úspěšnosti prosazení nekuřáckého provozu jednotnost postojů personálu celého pracoviště a vytvoření algoritmu terapeutických intervencí při porušení abstinence. Z hlediska klinických implikací pacienti mohou profitovat z náhledu o prospěšnosti nekuřáckého provozu pro jejich budoucí abstinenci od primární návykové látky.
Keywords: nekuřácká politika; Humans; lidé středního věku; abstinenční syndrom; poruchy vyvolané užíváním tabáku; dospělí; ústavní terapie; lidé; pilotní projekty; Pilot Projects; Adult; Residential Treatment; Tobacco Use Disorder; Male; Middle Aged; Addiction Medicine; Smoke-Free Policy; Smoking; adiktologie; mužské pohlaví; Substance Withdrawal Syndrome; kouření