Metabolická kostní choroba u nemocných na domácí parenterální výživě - Wohl, Petr; Kratochvílová, Simona; Šenkyřík, Michal; Beneš, Petr; Gojda, Jan; Kohout, Pavel; Maňák, Jan; Těšínský, Pavel; Novák, František; Fencl, Filip (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2022)
Nemocní na domácí parenterální výživě jsou ve velkém riziku rozvoje metabolické kostní choroby (MBD). Patogeneze je komplexní a může být dána faktory spojenými se základním onemocněním, syndromem krátkého střeva nebo samotnou aplikací domácí parenterální výživy. Primárním problémem spojeným s intestinálním selháním je malabsorpce všech základních živin, na prvním místě kalcia a vitamínu D. Správné nastavení domácí parenterální výživy (adekvátní energetický příjem, přiměřená dávka aminokyselin, iontů, stopových prvků a vitamínů) může zabránit další progresi MBD. Strukturálně je základním rysem nedostatečná mineralizace osteoidu s následným poklesem kostní hustoty a zvýšeným rizikem fraktur. Klinický obraz je variabilní, od zcela asymptomatických průběhů až po formy s pohybovými limitacemi a invalidizujícími bolestmi kostí a svalů. Cílem tohoto sdělení je podat přehled informací o metabolické kostní chorobě, její prevenci, diagnostice a léčbě.
Keywords: osteomalacie; Diphosphonates; parenterální výživa doma; metabolické nemoci kostí; denzitometrie; lidé; Osteoporosis; bisfosfonáty; Parenteral Nutrition, Home; Intestinal Failure; osteoporóza; selhání střeva; Osteomalacia; Densitometry; Humans; Bone Diseases, Metabolic