Mikrodeleční syndrom 2q37 u pacienta s asthma bronchiale, alergickou rýmou a atopickou dermatitidou - Henklová, Eva (Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, 2022)
Příčina vzniku alergických onemocnění není doposud zcela objasněna. Předpokládá se multifaktoriální etiologie, přičemž jedna z možných příčin je i genetická predispozice jedince. Cílem této kazuistiky je poukázat na možnou souvislost mezi 2q37 mikrodelečním syndromem a častějším rozvojem atopické dermatitidy i asthma bronchiale.
Keywords: Genetic Testing; Dermatitis, Atopic; mladý dospělý; delece genu; alergie; lidé; Genetic Diseases, Inborn; atopická dermatitida; mikrodeleční syndrom; Asthma; Hypersensitivity; Gene Deletion; Male; Rhinitis, Allergic; bronchiální astma; Young Adult; alergická rýma; genetické testování; mužské pohlaví; genetické nemoci vrozené; Humans