Mycobacterium kansasii – kazuistické sdělení - Kufa, Jiří; Sova, Milan; Jakubec, Petr; Tichý, Tomáš; Skalický, Pavel; Kamasová, Monika; Aiglová, Květoslava; Zoundjiekpon, Vincent (Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, 2022)
Následující kazuistické sdělení popisuje případ nemocného s PET akumulujícím ložiskovým procesem v dutině břišní a s vedlejším plicním nálezem. Původně zvažovaná malignita gastrointestinálního traktu byla vyloučena po doplnění celé série diagnostických metod – včetně chirurgického ověření – po selhání metod méně invazivních. Definitivní diagnózou byla stanovena mykobakteriální infekce způsobená Mycobacterium kansasii. Dále se sdělení zabývá granulomatózními procesy včetně mykobakteriálních infekcí.
Keywords: diferenciální diagnóza; Laparotomy; Tuberculosis, Gastrointestinal; atypické mykobakteriální infekce; antituberkulotika; plicní tuberkulóza; Diagnostic Imaging; Tuberculosis, Pulmonary; výsledek terapie; laparotomie; Mycobacterium kansasii; lidé; Granuloma; Mycobacterium Infections, Nontuberculous; Treatment Outcome; Diagnosis, Differential; Male; diagnostické zobrazování; silikóza; granulom; lidé středního věku; Antitubercular Agents; mužské pohlaví; Middle Aged; Silicosis; tuberkulóza gastrointestinální; Humans