Kombinovaná léčba endoleaku u pacienta po selhání endovaskulární léčby břišní aorty - Syka, Michael; Mašek, Jan; Leško, Michal; Renc, Ondřej; Malý, Radovan; Raupach, Jan (Česká radiologie, 2022)
V článkuje prezentována úspěšná, urgentní endovaskulární léčba symptomatického endoleaku (EL) po 7 letech od primární implantace bifurkačního stentgraftu (SG) do aneurysmatu abdominálni aorty u staršího, polymorbidního muže se solitámí ledvinou. Kombinované paralelní zavedení renálního SG z brachiálního přístupu a proximální extenze distálně migrovaného SG zfemorálního přístupu vedlo k zániku EL typu IA při zachování perfuze solitámí rená lni tepny. Následně patrný ELtypu II byl v krátkém odstupu od výkonu úspěšně řešen přímou transabdominálni aplikací trombinu do vaku aneurysmatu. Při kontrole po 8 týdnech od aplikace trombinu byl pacient bez EL a s ním souvisejících klinických obtíží.
Keywords: Endoleak; cévní protézy; výsledek terapie; Male; Treatment Outcome; endoleak; mužské pohlaví; endovaskulární výkony; Aged; Blood Vessel Prosthesis; Humans; lidé; Endovascular Procedures; senioři