Morbus Ahlbäck - typický nález vzácnějšího typu osteonekrózy na zobrazovacích metodách - Charvát, Radim; Glanc, David; Ferda, Jiří (Česká radiologie, 2022)
Osteonekróza je relativně časté onemocnění s různou četností svých podjednotek - podle postižení jednotlivých kostí. Toto onemocnění má často výrazné klinické projevy a vysokou pravděpodobnost progrese do pokročilých stadií, což znamená nutnost operačního řešení aloplastikou daného kloubu. V diagnostice hrají hlavní a nepostradatelnou roli zobrazovací metody, tedy zejména prostý snímek, výpočetní tomografie a vyšetření magnetickou rezonancí. Své zastoupení má i nukleární mediána. Prostý snímek a CT vyšetření odhaluje zejména pozdní změny kosti, pomáhá ale v posouzení sekundárních změn v okolia CT pak pomáhá v posouzení tvarových změn kosti. Magnetická rezonance dokáže odhalit změnyještě v preklinickém stadiu, a tedy napomoci omezení progrese do pokročilejších stadií choroby.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; Arthralgia; výsledek terapie; Tomography, X-Ray Computed; Osteonecrosis; lidé; artróza kolenních kloubů; Hip Joint; senioři; Risk Factors; magnetická rezonanční tomografie; osteonekróza; Osteoarthritis, Knee; kyčelní kloub; artroplastiky kloubů; artralgie; morbus Ahlbäck; Treatment Outcome; rizikové faktory; Arthroplasty, Replacement; Aged; počítačová rentgenová tomografie; Humans; Knee Joint; kolenní kloub