Role bronchologie v diagnostice karcinomu plic - Sova, Milan; Zela, Ondřej; Sobotík, Ondřej (Onkologická revue, 2022)
Karcinom plic je stále jedním ze solidních nádorů s nejhorší prognózou. Včasná diagnostika a terapie je pro pacienta zásadní. Jednotlivé bronchologické metody hrají v diagnostice tohoto onemocnění stěžejní roli a za poslední dekády zaznamenaly významný rozvoj. Cílem tohoto přehledného sdělení je výčet jednotlivých metod, jejich využití a očekávané výstupy z nich. Tento text je primárně určen pro onkology, pneumoonkology a další specialisty, kteří se podílejí na diagnostice nádorů plic.
Keywords: nádory plic; Lung Neoplasms; Image-Guided Biopsy; Surgery, Computer-Assisted; lidé; ultrazvukem navigovaná biopsie; bronchoskopie; chirurgie s pomocí počítače; Bronchoscopy; Humans