Confectionary containing alcohol and their effect on breath analyzer results: a preliminary study - Krajsa, Jan; Straka, Ľubomír; Rybárová, Veronika; Kumičíková, Ivana; Hirt, Miroslav (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2022)
Vodiči, či už pri dopravných nehodách alebo náhodných kontrolách, pri ktorých je detegovaná pozitivita alkoholu v dychu prostredníctvom alkoholového testera, často aplikujú ako výhovorku užitie ústnej vody, či jedla s obsahom alkoholu tesne pred absolvovaním dychovej skúšky. Vzhľadom na uvedené sa autori rozhodli vykonať experiment s cukrovinkami, ktoré obsahujú malé množstvo pridaného alkoholu. Materiálom štúdie bola zdanlivo neškodná cukrovinka (Margot, Orion®), ktorá je voľne dostupná aj pre deti. Vo svojom zložení obsahuje samotný alkohol, nie alkoholovú esenciu či arómu. Po overení nulovej koncentrácie v dychu, boli účastníci výskumu požiadaní o zjedenie malého množstva uvedenej sladkosti (4,5 g). Následne opakovane vykonali dychovú skúšku, kým nebol výsledok absolútne negatívny. Maximálna zaznamenaná hodnota tesne po zjedení bola 0,48 ‰ (muž, 47 rokov, 101 kg) a u žien 0,44 ‰ (16 rokov, 48 kg). Najdlhší interval pozitívnych výsledkov u účastníka bol 1,56 minúty. Dychové skúšky na prítomnosť etanolu v krvi však po 2 minútach vykazovali nulové hodnoty (0,00 g/kg, ‰). Vďaka výsledkom štúdie je možné s určitosťou povedať, že požitie aj malého množstva cukrovinky s obsahom alkoholu dokáže pozmeniť výsledky dychovej skúšky. Zároveň experiment poukazuje na nutnosť opakovania dychovej skúšky na elimináciu všetkých možností skreslenia výsledku.
Keywords: dechová zkouška; koncentrace alkoholu v dechu; False Positive Reactions; dechové testy; Breath Tests; lidé; Candy; alkoholy; Alcohols; falešně pozitivní reakce; Humans; řízení motorových vozidel; klinická studie jako téma; Automobile Driving; cukrovinky; Clinical Studies as Topic