Fatal myocarditis after the first dose of nivolumab - Zomborská, Eva; Kašperová, Stela; Slopovský, Ján; Pazderová, Natália; Kašperová, Barbora; Penz, Peter; Nyitrayová, Oľga; Šálek, Tomáš; Pörsök, Štefan; Mladosievičová, Beata; Mego, Michal (Klinická onkologie, 2022)
Východiska: Karcinom thymu (thymic carcinoma – TC) je vzácným podtypem malignity thymu epiteliálního původu. Stěžejní součástí léčby TC je chirurgická resekce, zatímco radioterapie a chemoterapie jsou modality, které se používají v adjuvantním nebo paliativním režimu. Checkpoint inhibitory, kam patří protilátky proti receptoru programované buněčné smrti 1 (programmed cell death 1 – PD-1), představují nově vznikající modalitu léčby TC, nicméně jejich podávání může být spojeno s život ohrožující toxicitou. Případ: Prezentujeme případ 59leté ženy s grade III TC, které byla podána neoadjuvantní chemoterapie, po které následoval chirurgický zákrok a následně byla podána adjuvantní radioimunoterapie s checkpoint inhibitorem, nivolumabem. V článku sdělujeme naše zkušenosti s toxicitou podávaného přípravku. Výsledky: Čtrnáct dní po první dávce nivolumabu a 21. den po zahájení radioterapie (v celkové dávce 40 Gy) se u pacientky rozvinula fulminantní myokarditida s následným srdečním selháním. I přes imunosupresivní terapii vysokodávkovými glukokortikoidy a mykofenolát mofetilem a přes intenzivní podpůrnou terapii pacientka během 6 dní od nástupu prvních symptomů zemřela. Závěr: Lékaři by měli mít na paměti tyto extrémně vzácné, avšak potenciálně fatální komplikace imunoterapie.
Keywords: Nivolumab; smrt; Immune Checkpoint Inhibitors; nádory brzlíku; Treatment Outcome; myokarditida; lidé středního věku; Cardiotoxicity; nežádoucí účinky léčiv; Myocarditis; protinádorové látky imunologicky aktivní; lidé; Middle Aged; Thymus Neoplasms; inhibitory kontrolních bodů; kardiotoxicita; Female; výsledek terapie; ženské pohlaví; Humans; Death; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; nivolumab; Immunotherapy; Antineoplastic Agents, Immunological; imunoterapie