Neobvyklý případ dvojité fistulizace branchiogenní cysty - Stárek, Ivo; Horáková, Zuzana; Salzman, Richard; Skanderová, Daniela (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2022)
Autoři popisují velmi neobvyklý případ dvojité zevní metachronní fistulizace branchiogenní cysty z druhé žaberní brázdy u 54letého muže. Značné obtíže v klinické diferenciální diagnóze této vývojové anomálie, zahrnující především maligní nádor a tuberkulózu, byly vyřešeny až histopatologickým vyšetřením chirurgického specimen. Mechanizmus vzniku obou sukcesivně se manifestujících píštělí, vzniklých v terénu chronického nespecifického zánětu, je nejasný. Chybění jejich organoidního uspořádání však vylučuje, že byly – na rozdíl od cysty – reliktem žaberního aparátu.
Keywords: Diagnosis, Differential; Histological Techniques; branchiom; diferenciální diagnóza; lidé středního věku; lidé; mužské pohlaví; Male; histologické techniky; Branchioma; Middle Aged; Treatment Outcome; výsledek terapie; Humans