Neskoré choroidálne neovaskulárne komplikácie u pacienta liečeného na retinoblastóm. Kazuistika - Labuzová, Veronika; Tomčíková, Dana; Bušányová, B; Hodálová, Klára; Havalda, Daniel; Gerinec, Anton (Česká a slovenská oftalmologie, 2022)
Cieľ: Kazuistika záchytu choroidálnej neovaskularizácie (CNV) u pacienta v ranom detstve liečeného pre obojstranný retinoblastóm. Materiál a metodika: Pacient v 1,5 roku života liečený na endofytický retinoblastóm 4. štádia (podľa Reese-Ellsworthovej klasifikácie) obojstranne, s pozitívnou mutáciou v Rb1 géne. Po 3-násobnom absolvovaní obojstranného laserového ošetrenia sietnice a 6-tich cykloch systémovej chemoterapie zostal tumor bez aktivity a iných komplikácii. V 14-tich rokoch sa u chlapca objavilo zhoršenie videnia na ľavom oku s prítomnými metamorfopsiami. Na základe lokálneho nálezu a ďalších pomocných vyšetrení mu bola diagnostikovaná CNV v makulárnej oblasti na rozhraní jazvy po tumore a zdravej sietnice ľavého oka. Výsledky: Po troch podaniach anti-VEGF(antibodies blocking vascular endothelial growth factor) preparátu intravitreálne (bevacizumab 1,2 mg) došlo k redukcii CNV a tiež k zlepšeniu zrakových funkcii. Záver: Vitreoretinálne komplikácie po liečbe retinoblastómu nie sú časté, avšak môžu sa vyskytnúť ako dôsledok lokálnej a celkovej liečby tumoru. U nášho pacienta sa jednalo o raritnú komplikáciu so vznikom CNV v dlhšom časovom odstupe od liečby s dobrou reakciou na intravitreálne podanie anti-VEGF preparátu.
Keywords: vaskulární endoteliální růstový faktor A; Adolescent; Treatment Outcome; Retinoblastoma; lidé; Intravitreal Injections; retinoblastom; mužské pohlaví; injekce intravitreální; Male; Choroidal Neovascularization; Vascular Endothelial Growth Factor A; mladiství; neovaskularizace choroidey; výsledek terapie; Humans