Hlavní změny ve WHO klasifikaci 2022 testikulárních tumorů - Michalová, Květoslava; Hes, Ondřej; Michal, Michal (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2022)
Pátá edice WHO klasifikace nádorů varlat z roku 2022 představila v porovnání s předchozí z roku 2016 minimum novinek. Členění germinálních tumorů na tumory odvozené od germinální in situ neoplazie (GCNIS) a tumory vznikající bez souvislosti s GCNIS bylo zcela přejato do WHO klasifikace 2022. Skupina germinálních tumorů odvozená od GCNIS zůstává téměř neměnná, nebyla obohacena o žádnou novou jednotku ani o žádnou nepřišla. Nejvýraznější novinkou je změna terminologie u somatické malignity v rámci postpubertálního teratomu: primitivní neuroektodermální tumor (PNET) byl přejmenován na neuroektodermální tumor embryonálního typu (ENET; embryonic-type neuroectodermal tumor). Drobně změněna byla rovněž diagnostická kritéria pro teratom se somatickým typem malignity. Seminom je nově řazen do skupiny germinomů. Ve skupině germinálních tumorů vznikajících bez souvislosti s GCNIS přibyla jedna nová samostatná jednotka, testikulární neuroendokrinní tumor prepubertálního typu. Od termínu karcinoid bylo, podobně jako v jiných oblastech, upuštěno. Ve skupině sex cord stromálních tumorů přibyly 2 nové jednotky: myoidní gonadální stromální tumor a stromální nádor z prstenčitých buněk. Mírně se upravilo jedno z diagnostických kritérií malignity sex cord stromálních tumorů, nově se již mitotická aktivita hodnotí dle mm2 a nikoliv dle počtu mitóz na pole velkého zvětšení, jako tomu bylo v minulosti. Vzhledem k tomu, že intratubulární hyalinizující velkobuněčná neoplazie ze Sertoliho buněk (intratubular large cell hyalinizing Sertoli cell neoplasia) vzniká pouze v rámci Peutz-Jeghersova syndromu, byl tento tumor přeřazen do nově vzniklé sekce geneticky podmíněných nádorových syndromů urogenitálního traktu a není již samostatnou jednotkou mezi sex cord stromálními tumory. Velkobuněčný kalcifikující nádor ze Sertoliho buněk (large cell calcifying Sertoli cell tumor) se může vyskytovat jednak hereditárně, ve spojitosti s Carneyho komplexem, jednak sporadicky. Tento tumor je proto zařazen do obou sekcí. Změnami v adnexálních testikulárních tumorech je určení dobře diferencovaného papilárního mezoteliálního tumoru jako samostatné jednotky. Naopak, z této skupiny byl vyjmut Sertoliformní cystadenom. Ten je nově subtypem nádorů ze Sertoliho buněk.
Keywords: lidé; mužské pohlaví; Male; testikulární nádory; Testicular Neoplasms; WHO klasifikace 2022; Humans