Současné možnosti léčby nivolumabem u nemocných s klasickým Hodgkinovým lymfomem - Michalka, Jozef (Onkologická revue, 2022)
Nivolumab by měl být v současnosti lékem volby u pacientů s relapsem klasického Hodgkinova lymfomu po vysokodávkované chemoterapii a provedení autologní transplantace krvetvorných buněk. Vzhledem ke specifickému imunitnímu mechanismu účinku bez přímého cytotoxického vlivu na nádorové buňky, příznivému profilu toxicity a deklarované účinnosti i u jinak refrakterních případů je snahou využít jeho léčebný potenciál i v jiných léčebných schématech. V tomto přehledu zmiňujeme různé klinické situace a možnosti léčebného použití nivolumabu u nemocných s klasickým Hodgkinovým lymfomem s odkazem na publikované výsledky klinických studií.
Keywords: recidiva; Nivolumab; Hodgkinova nemoc; Recurrence; transplantace kostní dřeně; nivolumab; Hodgkin Disease; Humans; lidé; Bone Marrow Transplantation