Farmakoterapie sarkoidózy v roce 2022 - Slováková, Alena; Votruba, Jiří; Návratová, Lenka (Farmakoterapeutická revue, 2022)
Sarkoidóza je systémové onemocnění neznámé etiologie, které je charakterizováno tvorbou nekaseifikujících granulomů. Nejčastěji postihuje nitrohrudní uzliny a plicní tkáň, ale může se projevit téměř ve všech orgánech. Asi u třetiny nemocných sarkoidóza probíhá asymptomaticky a spontánní zhojení plicní sarkoidózy lze očekávat v 50-60 %. Pokud ale ke spontánní remisi nedochází, pacient je symptomatický a dochází k poklesu plicních funkcí, je indikována léčba. Od 50. let 20. století jsou stále lékem první linie kortikoidy. Ve druhé linii se uplatňují další imunosupresiva, hlavně methotrexát, a ve třetí linii biologická léčba. Cílem léčby je zabránit přechodu onemocnění do vyšších stadií, snížit nemocnost, zachovat a/nebo zlepšit kvalitu života nemocného.
Keywords: plicní sarkoidóza; Trimethoprim, Sulfamethoxazole Drug Combination; infliximab; Infliximab; Methotrexate; prednison; kombinace léků trimethoprim a sulfamethoxazol; lidé; Sarcoidosis; sarkoidóza; diagnostické zobrazování; methotrexát; Diagnostic Imaging; Prednisone; Sarcoidosis, Pulmonary; Humans