Jak mění antifibrotika příběhy pacientů s plicní fibrózou - Šterclová, Martina (Farmakoterapeutická revue, 2022)
Antifibrotická léčba dramaticky zlepšila životní perspektivu nemocných s idiopatickou plicní fibrózou (IPF), ale i pacientů s plicním postižením při systémové sklerodermii a pacientů s progredujícím fenotypem fibrotizujících intersticiálních plicních procesů. S novou léčbou ale přicházejí i nové výzvy, zejména ve vztahu k léčbě mladších nemocných, u nichž nepředpokládáme, že by antifibrotika byla potenciálně jediným řešením. Je otázkou, zda by například známý výsledek genetického vyšetření pomohl při rozhodování, jaká léčebná metoda by byla pro pacienta ta optimální. Interpretace takovýchto nálezů není jednoduchá a vzhledem k velmi časté neúplné penetranci nelze predikovat, co konkrétnímu nemocnému geneticky podmíněná abnormalita v čase přinese. Důsledné sledování vývoje onemocnění a monitorace léčebné odpovědi u nemocných s progredujícími fibrotizujícími intersticiálními plicními procesy (PF-IPP) velmi pravděpodobně přinese odpovědi na tyto zásadní otázky.
Keywords: analgetika; Embolism; fatální výsledek; Humans; Carcinoma, Bronchogenic; inhibitory proteinkinas; lidé středního věku; Analgesics; bronchogenní karcinom; antifibrotické látky; Female; Lung Transplantation; Antineoplastic Agents; výsledek terapie; PIRFENIDON; lidé; Diagnostic Imaging; antiflogistika nesteroidní; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; Protein Kinase Inhibitors; ženské pohlaví; Male; Middle Aged; Treatment Outcome; protinádorové látky; Antifibrotic Agents; embolie; diagnostické zobrazování; Fatal Outcome; mužské pohlaví; nintedanib; idiopatická plicní fibróza; Idiopathic Pulmonary Fibrosis; transplantace plic