Selektivní antagonista mineralokortikoidního receptoru – nová naděje pro pacienty s diabetickým onemocněním ledvin - Tesař, Vladimír (Aktuality v nefrologii, 2022)
Chronické onemocnění ledvin (CKD) od fáze CKD3b obvykle progreduje do terminálního chronického selhání ledvin vyžadujícího náhradu funkce ledvin dialýzou nebo transplantací. Řada randomizovaných klinických studií ukázala, že progresi renální insuficience lze u pacientů s CKD významně zpomalit inhibicí systému renin-angiotenzin (RAS) inhibitory angiotenzin-konvertujícího enzymu (ACE) nebo blokátory receptoru typu1 pro angiotenzin II. Recentně publikované randomizované kontrolované studie ukázaly, že lze efekt inhibitoru angiotenzin konvertujícího enzymu nebo blokátoru receptoru typu1 pro angiotenzin II na zpomalení progrese CKD u pacientů s diabetem 2. typu dále potencovat přidáním selektivního antagonisty mineralokortikoidního receptoru finerenonu. Finerenon představuje pro pacienty s diabetickým onemocněním ledvin novou naději, jak významně oddálit potřebu náhrady funkce ledvin.
Keywords: Renin-Angiotensin System; renin-angiotensin systém; FINERENON; diabetické nefropatie; antagonisté mineralokortikoidních receptorů; chronická renální insuficience; Renal Insufficiency, Chronic; studie FIDELIO -DKD; Mineralocorticoid Receptor Antagonists; Randomized Controlled Trials as Topic; Humans; lidé; randomizované kontrolované studie jako téma; Diabetic Nephropathies