Inhalační antibiotika v terapii těžké pneumonie - Tisančinová, Jana; Míšková, Iva; Papugová, Kamila; Konopáč, Vít (Studia pneumologica et phtiseologica, 2022)
S narůstající bakteriální rezistencí ubývají možnosti standardní léčby pneumonie. Slibným rozšířením terapie je inhalační aplikace antibiotik. Pomocí rešerše dostupné literatury jsou v tomto článku navrženy indikace a omezení inhalačních antibiotik v off-label terapii těžké pneumonie u pacientů bez cystické fibrózy, popsány optimální způsoby podání a rizika této léčby. Teoretické předpoklady a omezená data ze studií naznačují možný příznivý účinek inhalačního podání antibiotik u pacientů s multirezistentní gramnegativní pneumonií. Jde o antibiotika s omezeným průnikem do plicních struktur a zároveň významnou systémovou toxicitou limitující jejich dávkování: polymyxiny a aminoglykosidy. Doporučení odborných společností a souhrnné práce většinově podporují jejich použití u infekcí patogeny citlivými pouze k těmto antibiotikům. Způsob podání může ovlivnit depozici antibiotik v dýchacích cestách, a tím jejich účinek. Vhodné je předléčit pacienta bronchodilatanciem a v případě umělé plicní ventilace použít doporučené nastavení. Podle okolností může být použita pouze inhalační léčba, či současné podání stejného či jiného antibiotika intravenózně. V případě rizika významných systémových koncentrací podávaného antibiotika je důležité jejich monitorování. Inhalační antibiotická terapie by neměla být podána u pacientů s těžkou hypoxemií nebo rizikem bronchospasmu. Inhalační podání antibiotik je v terapii pneumonie pacientů v prostředí intenzivní péče celosvětově využívaným postupem. Jde o neschválenou terapii s omezenou oporou v literatuře a mělo by se k ní přistupovat pouze u pacientů s limitovanými možnostmi léčby po pečlivém individuálním zvážení prospěchu a rizika.
Keywords: kolistin; gentamiciny; lidé; Pneumonia; aplikace inhalační; Administration, Inhalation; antibakteriální látky; Anti-Bacterial Agents; Colistin; Amikacin; pneumonie; Gentamicins; amikacin; Humans