Intenzivní lázeňská rehabilitace a léčba po onemocnění covid-19 - Marková, Věra; Pešek, Miloš; Špišák, Ladislav (Studia pneumologica et phtiseologica, 2022)
Cílem studie bylo ověřit účinky lázeňské rehabilitační péče u pacientů po prodělaném onemocnění covid-19 na jejich fyzické zdraví. Vyhodnoceny byly účinky třítýdenní komplexní lázeňské rehabilitační léčby u 100 pacientů (50 mužů, 50 žen) ve věku od 24 do 78 let (průměrný věk 59,6) s postcovidovým syndromem. Na základě statistického vyhodnocení byl potvrzen pozitivní účinek lázeňské rehabilitační péče na některé z vybraných parametrů fyzického zdraví. U testu fyzické kondice 6MWT bylo prokázáno, že pacienti ušli průměrně o 11,6 % více metrů než před pobytem. Na základě Borgova skóre bylo zaznamenáno zmírnění dušnosti po absolvování lázeňského pobytu o 30 % a maximální objem vzduchu, který lze po maximálním nádechu prudce vydechnout (FVC), se v průměru zvýšil o 4,5 %. Sycení krve kyslíkem, měřené po testu fyzické zdatnosti, se více zlepšuje u mladších pacientů, jinak nebyl prokázán vliv věku na účinky lázeňského pobytu. Byla rovněž sledována doba mezi proděláním nemoci covid-19 a nástupem na lázeňskou léčbu. S přibývajícím počtem dnů od prodělání nemoci se snižuje rozdíl v hodnotách 6MWT před a po absolvování lázeňského pobytu, v dalších analyzovaných parametrech byl účinek léčby nezávislý na tomto faktoru. Vliv vybraných komorbidit a jejich kombinací na účinek lázeňské léčby byl prokázán pouze pro test 6MWT, kdy pacienti bez obezity dosahovali po absolvování léčby větších pozitivních rozdílů než ti, kteří trpí obezitou. Další analyzované komorbidity neměly na účinek léčby prokazatelný vliv. Komplexní lázeňská rehabilitační léčba v sanatoriích společnosti ENSANA v Mariánských Lázních je efektivním léčebným postupem při léčbě postcovid syndromu, který zajistí zlepšení plicních funkcí a fyzických schopností pacientů. Využívá při tom přírodní léčivé zdroje, možnosti fyzioterapeutických postupů, terénní, klimatické léčby a edukace.
Keywords: Respiratory Tract Diseases; Rehabilitation; Clinical Studies as Topic; klinická studie jako téma; Health Resorts; lidé; balneologie; postakutní syndrom COVID-19; Balneology; rehabilitace; nemoci dýchací soustavy; Humans; lázně; Post-Acute COVID-19 Syndrome