Psychické faktory na pozadí onemocnění čelistního aparátu: východiska pro diagnostiku a terapii - Vantuch, Jan; Šilhán, Petr; Guřan, Zdeněk; Kovalová, Eva; Lubojacká, Tereza; Stránský, Jiří; Štembírek, Jan (Česká a slovenská psychiatrie, 2022)
Temporomandibulární poruchy (TMP) představují rozmanitou skupinu klinických syndromů, jež jsou spojeny s bolestmi a/nebo dysfunkcemi čelistního kloubu a žvýkacích svalů, proto je terapie tohoto onemocnění komplikovaná a vyžaduje multioborovou spolupráci nejčastěji maxilofaciálního chirurga, fyzioterapeuta a psychologa. Článek se primárně zaměřuje na shrnutí současných poznatků o etiologickém podílu psychických faktorů u této skupiny onemocnění. Ačkoliv hypotéza o podílu psychiky při rozvoji TMP je odbornou veřejností obecně přijímána, dostupné poznatky jsou zřídka uváděny do klinické praxe. To může souviset s faktem, že podobně jako v somatické rovině je rovněž v rovině psychologické přítomná značná heterogenita klinického obrazu pacientů s TMP, což komplikuje plánování léčby. V článku jsou uvedeny hlavní kategorie psychických faktorů spojovaných s TMP: 1. psychiatrická komorbidita s důrazem na symptomatiku úzkosti a deprese, 2. vliv stresových životních událostí a jejich zvládání, 3. kontext individuální osobnostní organizace pacientů, vliv rysů neuroticismu a alexithymie. Přehledově jsou popsány poznatky o možnostech psychoterapeutické a psychosociální léčby jakožto doplňku léčby konvenční. Shrnuty jsou informace o efektivitě postupů kognitivně-behavio-rální terapie, hypnoterapie a self-management strategií v rámci komplexní léčby TMP. Diskutovány jsou diagnostické a terapeutické implikace zmíněných poznatků, možnosti dalšího výzkumu, doporučení pro klinickou praxi opírající se o multidisciplinární přístup zahrnující mimo somatické léčby i léčbu psychologickou a psychiatrickou. Znalost možných psychologických příčin těchto na první pohled somatických potíží umožňuje praktikujícím odborníkům lepší identifikaci pacientů s potenciálně vyšším rizikem neúspěchu konvenční léčby, která vede k následné chronifikaci obtíží, snižuje kvalitu života pacienta a umocňuje prožívaný psychologický distres. Spolupráce mezi odborníky z oborů stomatologie, maxilo-faciální chirurgie, fyzioterapie, psychiatrie a klinická psychologie je z tohoto hlediska žádoucí.
Keywords: kognitivně behaviorální terapie; dospělí; Female; Psychophysiologic Disorders; Personality; nemoci temporomandibulárního kloubu; Adult; ženské pohlaví; psychický stres; komorbidita; lidé; Comorbidity; Temporomandibular Joint Disorders; osobnost; self-management; psychosomatické poruchy; Self-Management; Stress, Psychological; Cognitive Behavioral Therapy; Humans