Náboženství, spiritualita a jejich dopad na duševní zdraví - úskalí a problematika zkoumání - Břečka, Tibor A; Vňuková, Martina; Ptáček, Radek (Česká a slovenská psychiatrie, 2022)
Náboženství, spiritualita a jejich vztah a dopad na duševní zdraví jsou v posledních desetiletích stále více a více diskutovaným a zkoumaným tématem. Text se zabývá problematikou toho, co přesně je náboženství a náboženskost, co je spiritualita, jak spolu tyto dva termíny souvisí a jaký mají podíl na duševním zdraví jedince. Dochází k závěru, že není tolik důležitá vyčerpávající definice jednotlivých výše uvedených termínů, ale snaha o pochopení se navzájem v porozumění těmto termínům ať už s pacienty, či klienty, tak s probandy, v rámci zkoumání této problematiky. Není jen nutné brát v potaz samotnou existenci a vliv náboženství a spirituality na duševní zdraví, ale je nutné znát vnitřní mechanismy specifických náboženství a spiritualit, abychom mohli co nejúčinněji s danou problematikou zacházet. Jeví se jako velice nosné propojení psychoterapie a pastorační péče a propojení poznatků psychologických, psychoterapeutických, teologických a religionistických.
Keywords: Spirituality; Mental Health; spiritualita; Research; náboženství; Religion; lidé; duševní zdraví; Humans; výzkum