Klonální hematopoéza neurčitého potenciálu při ischemické cévní mozkové příhodě - studijní protokol - Haršány, Michal; Kunešová, Veronika; Kalousová, B; Slavkovský, Rastislav; Drábek, Jiří; Stránská, Jana; Hajdúch, Marián; Mikulík, Robert (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2022)
Cíl: Přesný vztah mezi genovou mutací hematopoetických buněk (clonal hematopoiesis of indeterminate potential; CHIP) a klinickým projevem nebyl doposud jasně popsán. Cílem této akademické multicentrické klinické studie je prozkoumat souvislost mezi přítomností CHIP v periferní krvi a incidencí ischemické CMP (iCMP) a současně tak prokázat, zda CHIP ovlivňuje etiopatogenezi aterosklerózy, což by mohlo vést k určení nového možného rizikového faktoru v diagnostice predispozice k iCMP. Metodika: Jedná se o multicentrickou prospektivní studii, do které je zapojeno 14 iktových a komplexních cerebrovaskulárních center v ČR. Předpokládaný celkový počet je 1 000 zařazených pacientů ve věku 70 a více let a 50 odebraných vzorků aterosklerotických plátů, na jejichž zajištění budou spolupracovat vybraná chirurgická pracoviště. Sledované parametry zahrnují osobní a farmakologickou anamnézu, laboratorní parametry, neurologické parametry a výsledky vybraných zobrazovacích vyšetření. Předpokládaným výstupem bude definování role konkrétních alelických variant a jejich zastoupení jako rizikového faktoru pro rozvoj aterosklerózy a následné manifestace iCMP.
Keywords: multicentrické studie jako téma; prospektivní studie; Prospective Studies; lidé; arterioskleróza; ischemická cévní mozková příhoda; Humans; Ischemic Stroke; Hematopoiesis; Arteriosclerosis; Multicenter Studies as Topic; hematopoéza